“Unutarnja duhovna potpora”

Mnogim ljudima nedostaje u životu najvažnije – unutarnja duhovna potpora. Svatko, ovisno od toga, kakve misli dominiraju u njegovoj svijesti, interpretira ovaj suštinski nedostatak “nečeg glavnog” po svojemu: netko je rastužen odsustvom spokoja, netko nedostatkom sreće u svojoj obitelji, dobrim uzajamnim odnosima jednih s drugima, svojom djecom, netko s odsustvom ljubljenog čovjeka u životu, netko neimanjem osobnog doma, materijalnih blaga, dobrog posla, a netkostrada od toga, što ne može naći sebi dobrog Učitelja-Nastavnika u duhovnom ili drugim pitanjima i tako dalje.

No, posvuda je moguće pratiti jednu te istu pojavu. Sustav Životinjskog razuma stereotipno orijentira čovjeka na traženje nečega vanjskog čak i u duhovnim pitanjima, što je navodno dužno biti potpora u životu čovjeka, pritom na svaki mogući način odvajajući ga od samostalnog stvaranja svoje duhovne nutrine. Stoga se u ljudi i rađa želja prenijeti svu odgovornost za sebe, za svoj život na nekoga, čak i ako se to tiče duhovnih pitanja.

Orijentacija prema potrazi nečeg vanjskog u materijalnom svijetu postala je toliko uobičajena za čovjeka, da on uopće ne razmišlja o tome, tko ga gura na ovu provokaciju iz uma, zamjenjujući stvarni rad na sebi, udaljavajući ga čak i od same pomisli stvaranja istinske duhovne potpore u sebi. To jest, sazdati tu samu životvornu unutarnju vezu s duhovnim svijetom, zahvaljujući kojoj čovjek uistinu živi i na koju se oslanja, privremeno prebivajući u smrtnom tijelu u ovom materijalnom svijetu s njegovim iluzornim problemima. Upravo zahvaljujući unutarnjoj duhovnoj potpori osjeća što je vječni život, istinska sreća, istinska sloboda. Okrijepljujući tu vezu uz pomoć duhovnih praksi, rada na sebi, on postupno spoznaje suštinsku razliku između stvarnih vrijednosti duhovnog svijeta i iluzornih “podmjenama” životinjskog uma. Zašto, na primjer, čovjek postojano traži vanjskog Nastavnika, koji je navodno dužan ga voditi duhovnim putem umjesto toga, da pronađe duhovnu potporu, živi Dijalog s Bogom kroz svoja najdublja čuvstva unutar sebe?

Anastasia Novykh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *