RIGDEN DJAPPO. ČELNIK ŠAMBALE. CRVENI JAHAČ.

U traženju informacija o tajanstvenom Rigdenu Djappu, na Internetu smo pronašli podatke, koji se tiču slavnog umjetnika i mistika N.K. Reriha. Pa tko je Rigden Djappo? Zagonetna i moćna slika koja do danas nije u potpunosti otkrivena, a legende o Crvenom konjaniku prešle su u kategoriju legendi i mitova drevnih naroda. Niže donosimo informacije koje su u javnoj domeni.

   Nakon relevantnih potraga, radi postizanja općeg razumijevanja situacije, naišli smo na čudnu, ali nepobitnu činjenicu. Naime, o Rigdenu Djappu ima vrlo malo podataka. Njihovo razumijevanje, bez dostupnosti duhovne baze, izaziva osnovane sumnje. Za čovjeka koji potpuno nije upoznat s ovom temom – ona je potpuno nevjerojatna i iluzorna. Kao što se ispostavilo, najizravniji i najotkriveniji spomen prisutan je u književnim djelima i živopisima Nikolaja Konstantinoviča Reriha (9.10.1874. – 13.12.1947.), ruskog umjetnika, filozofa, književnika, putešestvenika, arheologa, javnog djelatnika, utemeljitelja međunarodnih kulturnih pokreta „Mir kroz kulturu“ i „Zastava Mira“.

   Nikolaj Konstantinovič ne samo da otvoreno otkriva informacije o Rigdenu Djappu u svom stvaralaštvu, već i povezuje Ličnost Crvenog konjanika s referencama na očekivanje dolaska Velikog učitelja u različite svjetske religije i vjerovanja. Osobito spominje očekivanje dolaska “Mesije, sa sjajnim licem Velikog konjanika na Mostu Svjetova” od strane naroda Palestine, Sirije i Perzije; o legendama Arabije i Turkistana o Muntazaru, koji će u budućnosti postaviti temelje Novom svijetu; o legendama Japana, narodi kojeg također čekaju nadolazećeg Kalki Avatara; Budističke legende o Maitreji; legende o Bijelom Burkhan-u među Altajima. Imena je mnogo, ali suština je ista: dolazak Mesije i obnova svijeta.

   U osnovi sve,  povezano s Crvenim konjanikom, zabilježeno je u njegovom umjetničkom slikarstvu – slikama, među kojima je, po našem mišljenju, vrijedno istaknuti:

      – “Red Rigdena Djappa”,

      – “Veliki konjanik”,

      – “Shambhala dolazi”,

      – “Kalki Avatar”,

      – “Čudo”,

      – “Fenomen Mesije”,

      – “Maitreja Pobjednik”,

      – “Posljednji anđeo” … (izvor slika).

   Sumnjamo da svaka od slika ima svoj mističn podtekst, skriveni smisao, međutim, nerijetko i sam autor daje pojašnjenja. Evo nekih od njih:

 Slika “Veliki konjanik” (Rigden Djappo – Čelnik Šambale) (1927. god.) – ova je slika bila donirana vladi Mongolije od Nikolaja Reriha. Sam je objasnio značenje slike kad ju je predstavio predsjedniku vlade: „Mongolski narod gradi svoju svijetlu budućnost pod zastavom novog vijeka. Veliki Konjanik Oslobođenja juri nad prostranstvima Mongolije … A Veliki Huraldan na aktivnom sastanku sastavlja rješenja novog narodnog života. I gromko zvuči zov crvenog prekrasnog Suverenog konjanika. Za vrijeme procvata Azije smatrali su se najboljim poklonom umjetničko djelo ili knjiga. Došla su opet najbolja vremena Azije … “

 Slika “Red Rigdena Djappa” (1933. god.): “Blagoslovljeni Rigden Djappo se pojavljuje, da bi izdao naredbu svojim vjesnicima. Ovdje na crnoj stijeni Ladaka pojavljuje se moćni Vladika. Sa svih strana  streme k njemu vjesnici-konjanici, kako bi u dubokom poštovanju primili zapovijed, a zatim žure po svemu svijetu, noseći zavjete velike mudrosti … Rigden Djappo, neumoran, vječno budni za dobrobit čovječanstva. Njegove se oči nikad ne zatvaraju. U svom magičnom zrcalu On vidi sve zemaljske događaje. I snaga Njegove misli prodire u daleke zemlje. Za Njega ne postoji daljine; On može u magnovenju oka ukazati pomoć dostojnima.”

Slika “Kalki Avatar” (1932. god.): “Mesija, Maitreja, Muntazar, Mitalo i sav slavni red imena, mnogoobrazno izražavajućih  tog najintimnijeg i najsrdačnijeg stremljenja čovječanstva. Osobito oduševljeno govore Proroci o budućnosti. Pročitajte sve stranice Biblije, gdje je izražena najsvjetlija težnja naroda; pročitajte zapovijed Budinu o Maitreji; osmotrite, kako svijetlo govore muslimani o proroku budućnosti. Kako lijepo Indija govori o koncu crnog doba, Kali-Yugi i blistavom početku bijelog doba, Satia-Yugi. Kako je veličanstvena pojava Kalki Avatara na bijelom konju! I također srdačno očekuju daleki oiroti Bijelog Burkhana. Naši starovjerni, nesebično će tražiti Belovođu na Himalaji, napraviti ovaj težak put samo u ime budućnosti.U ime iste svijetle budućnosti, lama, prosuzivši, govori o blagu i moći velikog Regden Djapa, koji će uništiti zlo i obnoviti pravdu. K budućnosti vode pobjede Geser Khana. Na svaku Novu godinu Kinez užgava svijeće i moli se Vladiki budućega. I osedlan je bijeli konj u Isfahanu zbog velikog Dolaska. Ako želite dodirnuti najbolje strune čovječanstva, razgovarajte s njim o budućemu, o onome čemu je, čak i u najudaljenijim pustinjama, ustremljeno ljudsko razmišljanje. Neka osobita srdačnost ispunjava ta ustremljenja k preobraženju Svijeta.

   U najmračnijim vremenima, sred tjesnoće nepromišljenosti, osobito zvučno odzvanjao je ohrabrujući glas o Velikom Dolasku, o Novoj Eri, o vremenu kada će čovječanstvo umjeti blagorazmno i nadahnuto iskoristiti sve predodređene mogućnosti. Svatko po svojemu tumači ovaj Svjetlosni Vijek, ali u jednom su svi isti, naime: svi ga tumače jezikom srca …

   Avatar Kalki  – to je Vođa, to je Veliki Maitreja – Vladika Budućega. Na slici Ga vidimo u oblacima na bijelom konju. Juri nad Zemljom, pomažući ljudima i spašavajući planetu. Juriša Avatar u ognjeno-ljubičastim odbljescima, boji moći i sili Njegova Duha. “

Slika “Čudo. Fenomen Mesije” (1923. god.): “Preko mosta naići će Mesija … Govori plemeniti Abesinac:” U nas jest stara legenda. Kada Spasitelj svijeta naiđe, On će preći po kamenom mostu. A sedmero zna o dolasku Njegovu. A kada oni ugledaju svjetlost, past će na zemlju i pokloniti se Svjetlu “” (N.K. Rerih. Utvrda plamena, Riga)

Slika “Maitreja Pobjednik” (1925. god.): “Napeto očekivanje čuda – dolaska budućeg Bude dobiva fantastičnu razlučivost u završnoj slici serije” Maitreya Pobjednik”:  nad vrhovima gora na ognjenom nebu juri na konju Blagoslovljeni Vladika Šambale –  Rigden-Djappo, vodeći svoju vojsku do posljednje bitke sa silama tame. Tako rasprostranjenapo beskrajnim prostorima Azije legenda o Novoj Eri poprima vidljivo stvarno utjelovljenje. Na slici je Maitreya simbolično prikazan u slici jahača u oblaku, a urezan u stijenu ogromna figura Dukkara Mnogorokog – ne jednom je  vidjela Roerichova ekspedicija na Tibetanskim putevima. U pozadini veličanstvene planinske panorame Čovjek je koji se moli. Njegov pogled je usmjeren uvis, gdje se sred oblačnih formacija jasnom siluetom ocrtava ne samo sam jureći Vladika Maitreya, već i drugi konjanici u galopu – ratnici Vladikini, žureći u boj s tamnim silama za ustanovljenje Mira i Kulture na planeti Zemlji. “

Nažalost, ne možemo objaviti kvalitetniju fotografiju slike (na internetu ne postoje fotografije visoke rezolucije), jer nije poznato mjesto same slike.

   Slika “Šambala dolazi” (1926. god. ili konac 1925. god.): “Neposrednim povodom za njen nastanak bila je drevna tanka (budistička ikona)” Crveni konjanik “- poklon koji je Rerih primio u Ladakhu. Stoga je ponekad umjetnik tako nazivao i cijelu seriju. “Na crvenom konju, s crvenim barjakom, nezadrživo juriša zaštićen oklopom crveni jahač i trubi u svetu školjku. Iz njega pršću iskre grimiznog plamena, a ispred lete crvene ptice. Za njim gore Belukha; snijeg, a Bijela Tara šalje blagoslov. Zbog njega se raduje društvo velikih lama. Pod njim – čuvari i stada domaćih životinja kao simboli mjesta”- tako je Rerih opisao sliku na zahvalnici. Zaplet ove, u potpunosti čuvajući stilske osobenosti budističke ikonografije, umjetnik je položio u osnovu prve slike serije – “Šambala dolazi”( mjesto gdje se platn nalazi je nepoznato)”.

Slika “Posljednji Anđeo” (1942. god.): “Slika je naslikana po proročkom snu E. I. Rerih. Nikolaj Rerih ima nekoliko slika “Posljednji Anđeo”. Naslikane su ili u vrijeme ili prije groznih događaja koji su visjeli nad Domovinom, stoga su u svom dizajnu često proročki. Posljednji Anđeo nepopustljivo stoji sred uskovitlanih vatrenih oblaka, nad Zemljom, plamteći posljednjim plamenom. Slika prikazuje odmazdu za uništavanje gradova, uništavanje spomenika kulture, trovanje planeta. U rukama ognjenog Anđela je svitak, čuvajući i štiteći istinsku Kulturu, u njemu jespisak lica koja su išla putem duhovnog usavršavanja, koji će biti spašeni i prijeći u Novu Svijetlu Epohu. U Anđela je mač očišćavajući i ključ od Novog Svijeta Krasote i Znanja. Suglasno Bibliji, na Zemlju je došlo 7 Anđela, i posljednji se spušta u vidu čaše. On je, kao da je u ognjenim rukama-dlanovima Svevišnjeg. Krila su ognjena, zlatna, lice orijentalno, odjeća ruska. Pojas – znak je najviše vlasti.”

   Prema našem mišljenju, izravne veze data slika nema s Rigdenom Djappom, no skriveni smisao u njoj nesumnjivo postoji – obnova svijeta, Anđeo sa svitkom, mač, kao simbol novog svijeta, pojas – simbol vrhovne duhovne vlasti.

   Spomen o Rigdenu Djappu nalazi se i u djelu N.K. Reriha “Blistava Šambala”. Evo jednog od njih: „Čak se i sam Rigden-Djappo ponekad pojavljuje u čovječjem tijelu. Neočekivano se pojavljuje na svetim mjestima, u manastirima. I u dogovoreno vrijeme priopćava svoja Proročanstva.

Noću ili rano ujutro, prije izlaska sunca, Vladar Svijeta dolazi u Hram. On ulazi. Sve svjetiljke istodobno se pale same. Neki prisutni odmah prepoznaju Velikog Lutalicu. U dubokom pijetetu okupljaju se Lame. S najdubljom pažnjom oni slušaju proročanstva o budućem.

   Približava se Sjajna Epoha. Vladar Svijeta spreman je za Bitku. Mnoga se znamenja događaju. Kozmički Oganj opet se približava Zemlji. Planeti najavljuju Novu Eru. No, mnoge će se katastrofe dogoditi do dolaska Nove Ere prosperiteta. Iznova će čovječanstvo biti ispitano, kako bi se utvrdilo je li se dostatno razvio njegov duh. Podzemni oganj sada se streemi sjediniti s Ognjenim elementom Akaše; ako se sve dobre sile ne ujedine, neizbježne su najveće kataklizme.

   Kažu da blagoslovljeni Rigden-Djappo dolazi da bi davao upute svojim vjesnicima; kako se pojavljuje moćni vladar na crnoj stijeni, na putu za Ladakh. I sa svih strana konjanici-vjesnici prilaze s dubokim pijetetom, kako bi slušali Njega; i punom brzinom oni žure ispuniti Naloge velike mudrosti. “

   Nakon što ste za sebe malo proširili podatke o imenima Rigdena Djappa, koja Nikolaj Konstantinovič spominje u svom djelu, doista možete primijetiti njihovu zajedničnost i, moglo bi se reći, neku vrstu cjelovitosti koja je sačuvana među različitim narodima svijeta.

   Na primjer, Kalki Avatar ili Avatar Bijelog Konja – Avatar je, koji će biti posljednjom, desetom inkarnacijom boga Višnua, prema Brahminima; posljednjom inkarnacijom Maitreya Bude, prema sjevernim budistima; Sosioša – suglasno legendama u zoroastrijaca o posljednjem heroju i Spasitelju.Kako utvrđuju neki izvori, kad Višnu (Kalki avatar) dođe posljednji put, nebesa će se otvoriti i on će se pojaviti kao Spasitelj, jašući na bijelom konju, s podignutim mačem (u drugim izvorima – u obliku Kalkijeva konja), a ovaj konj – ljuska je zlog duha, na kojoj će Višnu jezditi, sve dok zli duh ne bude pobijeđen posljednji put. Pritom, mačem Avatar istrebljuje neprijatelje i uništava svijet, takvim načinom obnavljajući dharmu i pripremajući buduće oživljavanje uništenog svijeta.

   Tko je Muntazar? Ovo je Mesija, opjevan i oćekivan u svim zemljama muslimanskog svijeta – Imam Mahdi, “skriveni” Imam. Suglasno informacijama dostupnim na Internetu, Al Mahdi (Muntazar) – realno postojeći čovjek, već prisutan u svijetu, koji živi među ljudima i vidi sve što se događa, ali ga ne vidi itko, „postaje svjedokom toga, kako se na Zemlji  nakupljaju stradanja ugnjetavanih, očajavanje očajavajućih, zlo ugnjetavatelja. Sve to promatra iz blizine i izdaleka i čeka sat kad će moći pružiti ruku svakome ugnjetavanome, svakome nesretnome, svakome očajnome  i uništit će sve ugnjetavatelje do jednoga. Ovom očekivanom vođi predodređeno je da se ne objavi, ne otkrije ljudima, bez obzira na to, što živi među njima u očekivanju obećanog sata. Njegovo pojava bit će znak dolaska posljednjeg sata.

   Još jedno zanimljivo spominjanje Spasitelja ili Mesije, prisutno u djelima N.K. Reriha, među narodima je Altaja. Ovo je drevna legenda o Bijelom Burkhan-u, koja je povezana s legendama iz Srednje Azije. Konkretno, naišli smo na jednu od ovih legendi, koju je ponovno opisao N.K. Rerih u knjizi „Srce Azije“: „1904. godine mlada djevojka iz Oirota imala je vizije. Ukazao joj se  na bijelom konju sam Blagoslovljeni Oirot. Rekao joj da je glasnik Bijelog Burkhana, i da će sam Bijeli Burkhan uskoro stići.

Blagoslovljeni je djevojci-pastirici dao puno uputa, kako obnoviti u zemlji pravedne običaje i kako upoznati Bijelog Burkhan-a, koji će podići na zemlji novo sretno vrijeme … Još se u raštrkanim jurtama šapuće legenda da će se na rijeci Katun odigrati posljednja bitka ljudi i da s daleke Bijele gore već svijetli svjetlost Bijelog Burkhana.“ .

  Crvena nit kroz sve sačuvane izvore su informacije o tome, da Rigden Djappo – to je Mesija, Vladika Šambale – Centra duhovne koncentracije na Zemlji, Avatar, koji se pojavljuje na Zemlji u vremena obnavljanja svijeta, ocjenjujući i rješavajući daljnju njegovu sudbu.

POSTSCRIPTUM.

   Vratimo se našem vremenu. Nepristrana procjena situacije, vidimo, da su danas najobimniji izvor informacija o Rigdenu Djappu, pored djela N. K. Reriha – knjige suvremene spisateljice i umjetnice Anastasije Novykh, koja radije ostaje inkognito i ne pojavljuje se javno . Ovo je, prije svega, serija knjiga „Sensei. Iskonska Šambala”, koja otkriva sam koncept Šambale, kao takve, i sliku Rigdena Djappa. Ali glavno i temeljno djelo Autora bila je knjiga „AllatRa” koja je objavljena 2013. godine. Završena je, kako je naznačeno na službenoj web stranici Anastasije Novykh, u 9.00, 21.12. 2012 (izvor). Prilično simbolična slučajnost, zar ne? S obzirom na aktivno promovirane i raspravljane informacije o Koncu Svijeta, predviđenog na ovaj datum. Je li to još jedna šansa dana čovječanstvu za svjetliju budućnost u obliku knjige AllatRa? No nemojmo fantazirati. Napokon, naš glavni cilj su činjenice i jasna analitika. Sama knjiga napisana je u stilu “pitanje – odgovor” (izvor), i premda je naznačena kao fikcija, informacije u njoj, prema našem mišljenju, dostojne su ozbiljnijeg razmatranja, pa čak i proučavanja, jer se tiču različitih oblasti nauke, uključujući i egzaktne: fiziku, kemiju, astrologiju i astrofiziku, ljudsku energetsku strukturu, kao i religiju i astronomiju. Štoviše, detaljnijim čitanjem postaje jasno da je znanje izloženo u knjizi umnogome ispred znanja koje je sada u čovječanstvo. To je očevidno. I što je najvažnije, znanje je dato neposredno u ime Rigdena Djappa, Crvenog Jahača, Vladike Šambale. To je činjenica, koja tjera na razmišljanje, odakle u Autora fikcija ove informacije?

Pripremila Eva Kim.

Izvor: https://rgdn.info/en/upominanie_o_rigdene_dzhappo._iz_trudov_n.k._reriha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *