Rigden: Svi se ovi mehanizmi moraju razumjeti. Pažnja u meditaciji je poput električne struje u mreži: ono što na nju povežete je ono što će raditi. Stoga je važno zadržati fokus na glavnim procesima koji se odvijaju tijekom meditacije. Općenito, osoba koja obavlja duhovnu praksu može se usporediti s vojnim pilotom koji obavlja borbenu misiju u nadzvučnom lovcu. U početku, pilot vježba usavršavanje svih akcija zrakoplovnog (aerobatskog) letačkog trenera na terenu, simulirajući let avionom. To se može usporediti s osobom koja je tek počela učiti osnovne faze meditacije. Naime, proces opuštanja, odvajanja od tuđih misli, uranjanje u stanje meditacije, primarni osjeti na nivou fizičkog tijela poput topline u solarnom pleksusu ili lagano trzanje u području čakri ili kretanje energije uz ruke i tako dalje. Ovu se fazu može uvjetno nazvati primarnom: od tek teoretskih ideja o meditaciji do stjecanja prvih praktičnih vještina.

Druga faza u učenju meditativnih praksi slična je, figurativno rečeno, pilotu koji praktično iskustvo doživljava u zraku, kada uđe u borbeni stroj i trenira u letu. Ovdje shvaća kako upravljanje borbenim avionom na nebu nije sasvim isto što i izvođenje istih vježbi na simulatoru i imitatoru na zemlji. Značajna razlika nije u tehnici, već u osjetima i razumijevanju procesa leta i života u potpuno drugom prostoru – nebu. Kao i pilot, i meditant razumije suštinsku razliku između teoretskog i praktičnog znanja kada svakodnevno radi na sebi i kontrolira svoju Životinjsku prirodu. Čovjek se počinje mijenjati. Ovo je važno jer je meditacija samo alat! Drugim riječima, on počinje kontrolirati svoje misli u svakodnevnom životu, održavati ih čistima, pratiti svoje psihološke reakcije i izbjegavati negativnosti u svojoj svijesti. Kad čovjek ne kontrolira svoje misli, sve druge okrivljuje za svoje nevolje i nepravde, osuđuje sve, nezadovoljan je mnogim stvarima, podučava svakoga bez da provodi ono što propovijeda i tako dalje. Ali kada čovjek počne raditi na sebi, skreće pozornost ne na vanjske, već na svoje unutarnje uzroke zašto okolni svijet shvaća i reagira na njega na ovaj način, a ne drugačije. Čovjek počinje razumijevati zašto podleže tim vanjskim provokacijama i kako bi trebao odvratiti pažnju od svojih višestrukih egocentričnih želja, slučajeva ogorčenosti i agresije Životinjske prirode, kako je prebaciti u Prednju Esenciju i najdublje osjećaje koji proizlaze iz Duše i kako prebivati na duhovnom valu. Pa kad čovjek svakodnevno radi takav posao na sebi, a da ne daje ustupke svojoj Životinjskoj prirodi, tada mu se u meditacijama otvara sasvim nova razina percepcije. Počinje shvaćati što je meditacija i duboko ulazi u taj postupak, što je za njega neobično. Čovjek se uči zadržavati u potpuno drugom stanju svijesti, različitom od budnog stanja i spavanja, tj. u praksi osjetiti tu razliku između stanja svijesti, razumjeti svijet kroz najdublje osjećaje i intuitivno Znanje, što nije proizvod logike

I konačno, treća faza je kada vojni pilot izvršava borbenu misiju u letu nadzvučnim lovcem. Više ne razmišlja o mehanizmima rada aviona, jednostavno ih automatski pokreće. Ne razmišlja o tom neobičnom prostoru u kojem se nalazi – već živi u tom prostoru. Pilot osjeća svaki pokret zrakoplova i njegova je pažnja usredotočena na glavno: izvršiti borbenu misiju. Tako je i s čovjekom koji je duboko angažiran u duhovnim praksama. U ovoj fazi on stvara naviku kontroliranja svoje Životinjske prirode, automatski pokreće mehanizme meditacije jasnim mentalnim naredbama i meditaciju izvodi isključivo sa svojim najdubljim osjećajima bez ikakvih razmišljanja. Mehanizam duhovnih praksi (pod pretpostavkom da pojedinac ozbiljno radi na sebi u svakodnevnom životu) dovodi čovjeka na potpuno drugačiju razinu percepcije, uključujući četvrtu, petu ili šestu dimenziju iz perspektive Promatrača iz Duhovne prirode. On počinje istraživati poznati svijet materije i svijet suptilnih energija samo svojim najdubljim osjećajima, a ne logikom i materijalnim mislima. Napokon, misli su proizvod materije, ništa više od toga. Međutim, duhovni, najdublji osjećaji potpuno su različita kvaliteta opažanja i potpuno različito razumijevanje sveobuhvatnog Znanja, to je ono što ljudi nazivaju prosvjetljenjem.

Meditacije iz Knjiga:

  • Meditacija na koncentraciju pozornosti (pažnje)
  • Meditacija “Vrč” za čišćenje misli od negativnog
  • Molitva za Spas Duše
  • Meditacija Chetverik
  • Meditacija “Piramida”