Izvještaj „O problemima i posljedicama globalnih klimatskih promjena na Zemlji. Učinkoviti načini rješavanja ovih problema “pročitala je Kristina Kovalevskaya, voditeljica Koordinacijskog centra međunarodnog javnog pokreta ALLATRA (sjedište u Kijevu, Ukrajina), na zatvorenom sastanku odjela za strateško planiranje i sigurnost ALLATRA IPM.

Materijal je objavljen u skraćenoj verziji i namijenjen je predstavljanju sudionicima Međunarodnog javnog pokreta ALLATRA.

Jedan od najvažnijih međunarodnih problema 21. stoljeća je promjena globalne klime. Osobito zabrinjava opći brzi porast dinamike kataklizmi, koji se primjećuje posljednjih desetljeća. Danas postoji veliki rizik od nerazumijevanja i podcjenjivanja svih čimbenika i razmjera utjecaja različitih svemirskih i geoloških procesa na globalne klimatske promjene na Zemlji. U novije vrijeme, krajem 20. stoljeća, neki su znanstvenici iznijeli razne hipoteze i teorije o postupnim klimatskim promjenama. No, u praksi se pokazalo da je sve nešto drugačije. Pažljiva analiza porasta broja prirodnih katastrofa, ekstremnih vremenskih događaja širom svijeta, kao i statističkih pokazatelja kozmičkih i geofizičkih parametara posljednjih godina pokazala je alarmantni otklon prema njihovom značajnom porastu u kratkom vremenskom razdoblju. Ovi podaci ukazuju na to da su pretpostavke brojnih znanstvenika o postupnoj prirodi klimatskih promjena na Zemlji tijekom 100 ili više godina u naravi netočne, jer je zapravo taj proces puno dinamičniji.

Pogreška je bila u tome što mnogi znanstvenici proteklih godina nisu uzeli u obzir utjecaj sve većeg ubrzanja Svemira, kozmičke čimbenike, astronomske procese na stanje globalnog klimatskog sustava planete. Sve to, prirodno, utječe ne samo na Sunce, već i na planete Sunčevog sustava, uključujući takvog diva poput Jupitera, a da ne spominjemo naš planet.

Globalne klimatske promjene na Zemlji – uglavnom su derivat astronomskih procesa i njihove cikličnosti.

Ta je cikličnost neizbježna. Geološka povijest našeg planeta pokazuje da je Zemlja u više navrata doživjela slične faze globalnih klimatskih promjena.

Uzimajući u obzir najnovije znanstvene podatke (uključujući iz područja fizike, astrofizike, kozmologije, helioseizmologije, astroseizmologije, planetarne klimatologije), spektar utjecaja kozmičkih čimbenika prilično je širok.

To su procesi na koje čovječanstvo trenutno ne može utjecati, pa se ne smiju podcjenjivati ​​njihove posljedice, mogući rizici i poteškoće za ljude u vezi s nadolazećim događajima na Zemlji. Nužnost je pripremiti se za ove događaje.

Ako su znanstvenici iz prošlosti svoje zaključke izvodili na temelju istraživanja i promatranja, u kojima su se morali zadovoljiti ograničenim tehničkim sredstvima i resursima određenog vremena, danas je znanstveni spektar mogućnosti postao mnogo širi. Najnovije istraživanje na polju fizike elementarnih čestica i neutrinske astrofizike, koje je proveo radni tim znanstvenika Međunarodnog javnog pokreta «ALLATRA», nudi povećane mogućnosti za napredna temeljna i primijenjena istraživanja …