Nigerija je obilno blagoslovljena plodnim poljoprivrednim zemljištem, mineralima, bogatim vodenim sustavom i blagim klimatskim uvjetima, koji podržavaju njezinu bogatu floru i faunu, i, naravno, inteligentnim ljudskim bićima. Kako je takav blagoslov mogao postati prokletstvo?

Što bi nas moglo dijeliti?

To ne može biti religija, pleme, etnička pripadnost ili rasa, niti bilo koji od ideoloških -izmova na koje je naš um pogrešno usmjeren i zbog kojih gubimo puno dragocjenog vremena i snage. Nije to ni sukob civilizacija. I ne može biti siromaštvo, daleko od toga. Sve su to, po mom mišljenju, samo rezultati potrošačkog formata društva koje se okreće središtu Ego svijesti. Svi mi, koliko god to čudno zvučalo, pijemo iz iste Ego čaše i nemaju veze vaša religija, etnička pripadnost, političke ili ekonomske sklonosti.

Sve je u preživljavanju. Kažu nam da je život kratak, a resursi oskudni. Sjećate se Malthusove ekonomije napretka? Hrana se povećava aritmetičkim napredovanjem dok populacija raste geometrijskom brzinom? Što ovo govori? Resursa neće dostajati, tako da se natječe za preživljavanje. Sjećate se Darwinove teorije evolucije? Ista oskudica, isto natjecanje i isto preživljavanje najsposobnijih. A u povijesti su se u različitim vremenima i mjestima ljudi udruživali u cehove bilo kao lovci, zanatlije, trgovci ili čak misionari u potrazi za rješavanjem ovog problema prirode. I danas je tako.

Ništa se nije promijenilo. Cilj je isti: zaštititi i promicati uski vlastiti interes. Razgraničiti ono što je naše od onoga što je njihovo. Što je još zanimljivije, stvaraju se uvjeti da se pojača umjetna oskudica – materijalna i duhovna – i da preživljavanje uistinu postane stvar najsposobnijih.

Zapravo, problem nije religija ili etnička pripadnost; to nije nikakvo ‘naftno prokletstvo’ ili nedostatak vodstva. Nego kako vidim, naš problem je u svijesti potrošača! Natjecateljska svijest iza koje se krije najveći čovjekov neprijatelj, Ego. Upravo ona zvijer na koju su upozorile sve religije i kulture te zahtijevale pobjedu nad njim.

Ego je pravi krivac!

Ego je pravi krivac! To je zakulisni manipulator nepovjerenja, sumnje, straha za sutra i najgora laž ikad. Postoje novi znanstveni dokazi da Zemlja može podnijeti dvostruku, ako ne i više, veličinu svoje trenutne populacije. Postoje dokazi da čovjek ima sposobnost i tehnologiju da poboljša svoje okruženje i izgradi ga do Kreativnog društva. Društvo u kojem svatko ima pristup dobrom životu i može živjeti ispunjenim životom. Društvo u kojem prevladavaju najbolje ljudske osobine.

Ego je taj čovjekoov neprijatelj broj jedan, koji je neprijateljski raspoložen prema Kreativnom društvu. Ego-ja se boji izgubiti moć upravljanja, zastrašivanja, dominiranja i porobljavanja. Boji se gubitka vlastite važnosti, jer kako bi ga se inače moglo štovati ako su vrata za dobre stvari u životu dostupna svima? Ego, taj životinjski um, ne želi da mu itko podriva njegov autoritet ili sposobnost da odlučuje za svog subjekta.

Jedinstvo u kreativnom društvu

Kreativno društvo prava je alternativa konzumerističkom formatu Ega. Kreativno društvo pružit će čovjeku sigurno okruženje za postizanje svjesnosti o njegovoj istinskoj suštini i životnoj svrsi.

Postizanje svjesnosti je moguće; moguća je izgradnja Kreativnog društva. Zahtijeva obrazovanje, ali drugačiju vrstu obrazovanja. Obrazovanje koje bi se trebalo temeljiti na suradnji i kooperaciji, a ne na natjecanju i podijeljenosti. Obrazovanje utemeljeno na znanju koje će unaprijediti čovječanstvo, a ne služiti nekolicini kao sredstvo za stjecanje moći. Edukacija o toleranciji, dobroti, uzajamnoj pomoći, transparentnosti, poštivanju ljudskog života, a prije svega svjesnost da svijet može primiti sve nas.

Kanu Eleke